Skip Ribbon Commands Skip to main content

Klimaatprojecten

 

 

trodat ondersteunt de volgende projecten

 

 

De meeste bakstenen in Brazilië verbruiken enorme hoeveelheden hout voor het bakken van hun ovens. De gevolgen zijn onder meer de massale ontbossing van bossen en gevoelige mangrovegebieden. Dit heeft ook gevolgen voor de Caatinga ecoregio in het noordoosten van het land, waarvan de enorme biologische diversiteit met meer dan 900 plantensoorten al enorm is aangetast.

In het belang van de klimaatbescherming zijn de fabrieken overgestapt op het stoken met hernieuwbare biomassa (afval van kokosnootschalen, zaagsel, hout, bamboe, etc.) in plaats van huishoudelijk hout. Ook het gebruik van de ovens is verbeterd en de fabrieken maken gebruik van het gezuiverde afvalwater van de regionale industrie. Hierdoor is er meer zoet water beschikbaar voor het gebied dat door extreme droogte wordt bedreigd.
 

Klik hier voor de video

 

 

 
Mensen van het platteland proberen hun geluk te beproeven in Soacha, een kleine voorstad in het grotere Bogotá-gebied; anderen kwamen hierheen omdat ze tijdens de burgeroorlog hun dorpen moesten verlaten. Talloze eenvoudige huizen zijn gebouwd van leemstenen, de steenfabriek heeft een goed inkomen.
Aangezien steenkool in Colombia goedkoop verkrijgbaar is, gebruiken bijna alle 40 steenbakkerijen in de regio het om hun ovens te stoken. Op één na: de steenbakkerij Satander. Eigenaar Miguel Diaz heeft zijn bedrijf omgebouwd tot moderne, energiezuinige ovens en exploiteert ook 80% daarvan met hernieuwbare biomassa (afval van kokosnootschalen, zaagsel, hout, bamboe, etc.). Op deze manier bespaart de steenfabriek 18.000 ton CO2 per jaar.
 

​Klik hier voor de video

 

 Een groot deel van de elektriciteit in Turkije wordt nog steeds opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Toen het project van start ging, was slechts 1% van de elektriciteit in het land afkomstig van windenergie - ondanks het hoge potentieel van meer dan 10.000 megawatt.

Een positief voorbeeld van alternatieve energieproductie is het klimaatbeschermingsproject bij de stad Bandirma in de provincie Balikesir in het Aziatische deel van Turkije. Sinds september 2009 produceren vijf 80 meter hoge windturbines van het bedrijf Vestas hier schone elektriciteit uit een gratis, overvloedig beschikbare en emissievrije bron. Met een totale capaciteit van 15 megawatt genereren de turbines tot 51 gigawattuur per jaar, die in het Turkse elektriciteitsnet stromen.